Loading

Energjia dhe Piroliza

Në vitin 2017, për të diversifikuar biznesin, Brio Group filloi divizionin ENERGY, duke blerë fillimisht dy impiante të prodhimit të energjisë elektrike të pashfrytëzuara në Bastia Umbra (PG) dhe Mapello (BG), duke i vënë ato sërish në funksionim, me një aktivitet rinovues teknik. Që nga viti 2018, ajo ka nisur një plan të rëndësishëm investimi në Kërkim dhe Zhvillim që synon krijimin e impianteve të trajtimit të gomave në fund të jetës, nga të cilat përmes procesit kimik të PYROLYSIS mund të prodhohet: vaj karburanti, metale, një pluhur i zi i përdorur. për industrinë e tekstilit dhe teknologjisë.

Brio Group hedh hapat e parë në divizionin ‘Pyrolysis’ duke blerë në vitin 2018 një pjesë të aksioneve në Impuls Industri Sha, pronare e të vetmes impiante të autorizuar të trajtimit të gomave që funksionon vazhdimisht prej 5 vitesh në Ballkan.

Kjo fabrikë rikuperon materialet e mbeturinave (gomat e fundit të jetës) duke i shndërruar ato në produkte me vlerë të lartë tregtare dhe rishitje të lartë: përmes një procesi kimik të pirolizës, përftohen goma jashtë përdorimit:

  • vaj pirolizë (synoil) që ka marrë certifikatën e qëndrueshmërisë nga ISCC (International Sustainability & Carbon Certification) dhe për këtë arsye ka kërkesat për t’u përfshirë në listën e lëndëve të para të reja të përcaktuara në Aneksin IX të DAR në të ardhmen, duke përftuar kështu një vlera tregtare edhe më e lartë;
  • Karboni i ri i ricikluar (rcb): është një përbërës shumë i kërkuar nga industria e tekstilit (ngjyrosja e veshjeve), industria elektronike (prodhimi i baterive litium), industria e teknologjisë (toneri printer). Duke mos marrë direkt nga nafta, por nga produktet e mbeturinave, rcb i përgjigjet më mirë nevojave për më pak ndikim mjedisor dhe ekonomi rrethore;
  • Çeliku: megjithëse i pranishëm në sasi të ulët në goma, ai ka një cilësi të shkëlqyer dhe një rishitje shumë të lartë;
  • Gaz: impianti i pirolizës gjeneron gjithashtu sasi të rëndësishme gazi, të cilat përdoren për të ushqyer uzinën.

Brio Group, falë partneritetit shqiptar, ka fituar njohuri të rëndësishme në fushën e pirolizës dhe në të njëjtën kohë ka nisur një plan investimi në Kërkim dhe Zhvillim falë kontributit koncesionar të marrë nga Simest (Grupi Cassa Depositi e Prestiti ).

Vizioni i Brio Group është ndarë me një kompani inxhinierike në Romë, Exen Srl, e cila ka lehtësuar përfshirjen në tregjet e huaja, veçanërisht në Azerbajxhan. Projektet e ndryshme R&D kishin të bënin me kërkimin e konkurrentëve, partnerëve industrialë, marrëdhëniet me qeveritë vendore, të ndjekura nga faza e inxhinierisë dhe projektimit, pasi kishin identifikuar në zonën industriale Balakhani vendin më të përshtatshëm për ngritjen.

Në mars 2019 projekti iu prezantua ambasadorit në Azerbajxhan Augusto Massari dhe autoriteteve të Azerbajxhanit, të cilët e mirëpritën atë me një favor të madh, sepse përfaqëson një mundësi me interes të madh kombëtar, sepse i jep zgjidhje problemit të kahershëm të mijëra njerëzve. ton goma të skaduara në territorin e saj, të cilat janë objekt i zjarreve të vazhdueshme dhe të shumta, me pasojë dëme të rënda dhe të pakthyeshme mjedisore.

Ndërtimi i uzinës në Baku fillon në verën e vitit 2019 me një kohëzgjatje të planifikuar prej 18-24 muajsh. Fatkeqësisht, epidemia e Covid-19, me ndikimet e saj në mbarë botën për gati 2 vjet, ka shkaktuar periudha joproduktive për shkak të bllokimeve, vështirësive në lëvizjen e personelit dhe automjeteve, si dhe dërgesave të humbura ose të vonuara të materialeve dhe pajisjeve. Më në fund, lufta Rusi-Ukrainë vonoi fazat përfundimtare të testimit, edhe për shkak se disa punëtorë dhe inxhinierë janë shtetas rusë, një vend me të cilin Azerbajxhani kufizohet në veri.

Në fund të vitit 2022 u përfundua uzina e Baku dhe në shkurt 2023 hyri në prodhim.

Impiantet e pirolizës në Shqipëri dhe Azerbajxhan furnizohen me energji me gomë jashtë përdorimit, një material mbeturinash që shpesh hidhet me djegie të hapur, duke rezultuar në çlirimin në atmosferë të substancave toksike dhe shumë ndotëse, si dhe rrjedhjet e dëmshme të rrjedhjeve nën tokë.

pirolisi

Leave a comment

Adresa juaj email s’do të bëhet publike. Fushat e domosdoshme janë shënuar me një *